7 apokalyptických filmov so šťastným koncom

Niekedy je veľmi ťažké dočkať sa svetla na konci tunela. Aj keď to môže vyzerať, že koniec sveta nadišiel, Hollywood nám už pripravil nejedno prekvapenie so šťastným koncom. 
Poďme sa na niektoré z nich pozrieť. 


1.    Armageddon (1998)


Za osemnásť dní Zem prestane existovať, lebo sa zrazí s asteroidom veľkosti Texasu. Je bezpodmienečne nutné čo najskôr pristáť na asteroide, hlboko pod jeho povrch zavŕtať silné jaderné nálože, odpáliť ich a modliť sa, aby to celé vyšlo. Záchrana sveta týmto bizardným spôsobom je prácou ako stvorenou pre partu drsných naftárov na čele s Harrym S. Stamperom (Bruce Willis), ktorý narába s vrtnou plošinou a výbušninami ako neurochirurg jemným laserovým skalpelom. Zvládne Bruce Willis a jeho muži túto riskantnú misiu? Samozrejme, že áno, ale bude to riadne fuška. 

Asi všetci sme si vedomí toho, že jeden a viac dojemným okamihov nastave, keď sa Bruce lúči cez televíznu obrazovku so svojou dcérou Liv Tyler. Avšak nakoniec sa mu podarí ľudstvo zachrániť a šťastný koniec je na svete. 


2.    O 28 dní (2002)


Danny Boyle a Aley Garlan na filme tohto žánru pandemického hororu spolupracovali prvý krát. O 28 dní prináša príbeh o nebezpečnim víruse, ktorý mení celú populáciu Spojeného kráľovstva na krvilačných zombie.

Postavy stvárnené hercami Cillianom Murphym a Naomie Harrisovou sú jediné, ktoré prežijú až do konca celého filmu aj napriek násiliu a šokujúcim momentom, umierajúcim infikovaným a hlavným hrdinom má film prekvapivo optimistický nádych.  Nebol to však pôvodný zámer. Natočná bola aj druhá verzia filmového konca, v ktorom Murphyho postava umiera. Tvorcovia však zrejme usúdili, že tento koniec by bol pre divákov po zhliadnutí 90 minút teroru trošku prehnaný. 


3.    Súmrak mŕtvych (2004)


Tvorcovia Edgar Wright a Simon Pegg vytvorili dielo, v ktorom smiech strieda šok a krvavé pohoršenie. Vo filme je zachytená jedinečná reakcia Britov na smrtiacu inváziu zombie, pred ktorou sa dá schovať na jedinom mieste – v krčme Winchester. 

Napriek všetkým prekážkam nakoniec hlavný hrdina Shaun (Simon Pegg) a jeho priateľka Liz Přes (Kate Ashfield) inváziu prežijú. Na konci to už vyzerá, že je z Frostovho obľúbeného flákača Eda krvilačný zombie, ale v samotnom finále zasadenom do piesne kapely Queen „You’re My Best Friend“ sa ocitáme u Shauna v kôlni, kde s Edom hrá PlayStation. 


4.    Deň po tom (2004)


Vo filme deň nezávislosti sa režisér Roland Emmerich rozhodol vyhodiť do povetria Biely dom, no a vo filme Deň po tom tentokrát zmrazil celý svet apokalyptickým a hlavne mrazivým filmom.Skupina postáv sa pred vražedne drsným mrazom schová do New Yorskej knižnice. 

Všetko vyvrcholí, keď sa Dennis Quaid vydá na cestu, aby zachránil svojho syna Jakea a s ním zvyšok preživších schovaných v knižnici. Na konci celého filmu sa dozvieme o ďalších, ktorí túto mrazivú katastrofu prečkali vo svojich úkrytoch. 


5.    Ja, Legenda (2007)


Román Richarda Mathesona Ja, Legenda získal svoj názov na základe skutočnosti, že Robert Neville prežíva ako jediný príslušník ľudského rodu v troskách New York City a z neznámeho dôvodu je imúnny voči vírusu, ktorý bol vyvinutý ľuďmi a nedokázalo sa zabrániť jeho nebezpečnému šíreniu.  

Postava Willa Smitha nakoniec umiera, ale jeho krv, ktorá môže byť kľúčom k vyliečeniu je odovzdaná zostávajúcej skupine tých, čo prežili, ktorí vďaka nej môžu začať pracovať na vývoji lieku proti tomuto nebezpečnému vírusu. 


6.    Wall-e (2008)


Film Wall-e síce začína veľmi znepokojivo – v ďalekej budúcnosti na zničenej Zemi bez ľudského života. Okrem toho sa ale film sústredí predovšetkým na nenápadnú hlavnú postavu, robota Wall-eho, ktorého poslaním je čistenie Zeme. Napriek tomu, že sa na Zemi žiadni ľudia už nenachádzajú. Wall-e stále pokračuje v plnení svojej misie. 

V jeden chvíli to vyzerá na smutný koniec, keď sú obvody robota usmažené pri čistení jeho pamäte. Ale zamilovaná robotka Eva sa statočne pokúša znovu zapáliť jeho iskru, čo sa jej podarí a Wall-e si opäť spomenie, kým vlastne je. Príbeh týchto dvoch robotov nám odovzdáva inšpiratívne posolstvo plné nádeje uprostred apokalyptickej pustatiny. 


7.    To je koniec! (2013)


Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill a Michael Cera hrajú v tejto komédii o konci sveta alternatívne verzie seba samých. Keď Apokalypsa zasiahne Los Angeles a prekazí veľkolepú párty, kde medzi hosťami nájdeme napríklad Rihannu, ukryjú sa v Jamesovom dome. 

Bohužiaľ, jedinými dostupnými zbraňami sú baseballová pálka a pištole na slepé náboje. Navyše začínajú dochádzať zásoby jedla a pitia, ktoré nie je práve najjednoduchšie zaobstarrať uprostred apokalypsy. Hrdinovia sa snažia pre svoje prežitie urobiť všetko. Nakoniec síce všetci umierajú, ale dostávajú sa do neba, kde je tráva dostupným produktom a Backstreet Boys sú ukamžite pripravení začať koncert. Kto teda hovorí, že apokalypsa musí mať smutný koniec? 


 


Ďalší článok